XXIII. Kulturális Fesztivál

? Bármit veszítesz, helyette nyersz valami mást.?

/Ralph Waldo Emerson idézet/

 2017. 09.09. -én csodálatos napra ébredtünk.
Immár XXIII. alkalommal került megrendezésre Balatonfűzfőn a ?MÁSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREK? Kulturális Fesztiválja. Az ország minden részéről érkeztek a megmérettetésre versenyzők. Miskolc  Szolnok Nagyatád vonultak fel az előadók. Volt ki magányosan szólóban adta elő produkcióját különböző művészeti kategóriában, de voltak szép számmal csoportokba ?verődött? előadók is elmondható, hogy országos fesztivál volt.

Kattintson ide további képekért!

Kattintson ide további képekért!

A színhely évek óta a Vágfalvi Ottó festőművész úr nevét viselő Művelődési Központ és Könyvtár, már 8 óra magasságában gyülekeztek a résztvevők és a lelkes közönség is.

Elérkezett a várva várt 9 óra és ekkor Hegedüs Józsefné elnök asszony köszöntötte a jelenlévőket, majd a 3 tagú zsűrit mutatta be. Veszprém Megyei Egyesület részéről Hegedűs Anita a zsűri elnöke, Mozgássérültek Vas Megyei Egyesület elnöke Oláh Jánosné valamint, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület elnöke Nagy Józsefné.

Elnök asszony kiemelte, hogy a Kulturális Fesztivál megrendezésének teljes költségét Balatonfűzfő Önkormányzata, a Balatonfűzfőért Alapítványtól elnyert pénzből fedezték. Külön köszönetét fejezte ki, a Vágfalvi Otto Művelődési  Központ és Könyvtár igazgatójának Gróf Tibornak, hogy  mindig mindenben segíti és támogatja munkáját.

Marton Béla Balatonfűzfő polgármestere a Tőle megszokott kedves, meghitt hangon gyermekkori élményeit is beleszőve nyitotta meg az ünnepséget.
A fogyatékkal élőknek nap, mint nap meg kell küzdeni a fogyatékosságukkal és fantasztikus az amikor elégedettek is életükkel és állapotukkal.

Minden ?más? emberben van valami különös érték, ami csak és kizárólag Őrá jellemző.
Ezek az emberek mindig képességeik legjavát igyekeznek nyújtani egymás és a társadalom felé. Majd Reményik László gondolatát is beleszőve, mely a meghívón szerepelt. Ők azok, akik nem keseredtek el a sors igazságtalansága miatt, hanem megtalálták azt az erőt az életükben, amely örömet, kitartást ad a szivárvány színében élő különleges embereknek. Polgármester úr is csatlakozott elnök asszony mondatához, hogy külön köszönet azoknak a személyeknek, pedagógusoknak, mentoroknak, szülőknek, akik a felkészítésben nyújtottak segítséget a fellépő ?művészeknek?.

Majd konferansziénk Majorné Süveges Katalin az első fellépőt kérte a színpadra, aki nem volt más Julika az elnök asszony Karinthy Frigyes Előszó című versével lenyűgözte a közönséget. Voltak szavalatok, kabaré jelenetek, énekek, táncos bohóságok. Felsorolni is sok lenne. Kiemelkedő művészi produkciók is elhangzottak. Ezek az előadók igazán, szívből lelkük boldogságában úszó, mély átérzéssel beleéléssel adták elő műsorszámaikat.

Nekem néha- néha egy ? egy könnycsepp leperdült arcomon, amikor a kerekesszékhez kötött Klátyik Attila egy Vikidál Gyula számmal lépett a közönség elé a Zöld, a bíbor és a fekete. Ez a szám ahogy Attila előadta szinte a testünkben éreztük a zene és ének lüktetését, a szöveg jelentését is. Még akkor is ha minden fekete, az álmod legyen mégis szép ez a mondanivaló a valóságra mutatott, arra, hogy bármilyen nehéz is az élet a remény soha ne hagyjon el bennünket. A közönség hálás volt Attilának, mert óriási tapsviharban részesítették.
Jenei István képviselő úr és a MEGA-TEAM csapata ismét kitett magáért fergeteges, bohókás tánc és ének produkciójukkal a Roma Idillel. A 49 fellépőt nem lehet mind felsorolni, de meg kell említeni a két Horváthtot, Tamást és Róbertet, akik a roma kultúra területére vezetett el bennünket, igazi roma népdalok csendültek fel. A roma közösségre jellemző összefogás is tükröződött az előadott darabból.Záró akkordként Köppel Anikó olyan ismert operetteket, dalokat énekelt, hogy a közönség tombolt, táncra perdült. Voltak itt csárdások, versek, vidám jelenetek, füttyszóló Adamecz László előadásában. Katalin Istvánné Ella néni 83 évével fantasztikusan szólaltatta meg a szájharmonikát.

Szünetben a NIKE Étteremben mindenki ízletes finom ebédet kapott, majd folytatódott a KI-MIT-TUD.
A műsorszámok végeztével minden résztvevője oklevéllel és bőséges ajándékcsomaggal távozhatott. Ezen a Fesztiválon nem volt első és második helyezett, itt mindenki egységesen győztesként távozott, mert szívüket, lelküket beletették az egyes produkciókba. Mély átélések, átérzések tették lenyűgözővé ezt a fesztivált. Ebben az évben is a Különdíjat Lajkó Frigyes önkormányzati képviselő ajánlotta fel, egy értékes ólomkristály vázát.

Ezek az emberek csodára képesek, lehetnek idősek, fiatalok teljesítményük felejthetetlen.

Finálé sem maradhatott el egymás kezét fogta fellépő és a közönség és közös énekléssel egy álomszép Máté Péter örök slágerét énekelte minden jelenlevő AZÉRT VANNAK a JÓ BARÁTOK! Egyszerre a meghatódottság és az öröm sugárzott az arcokról.

Még mindig nem lett ?záróra?, mert ezután következett a szüreti bál a Közösségi Házban. Közel 150 fő Mészáros Gyula zenéjére rophatta a táncot. Éhesen sem maradt a ?jó nép?, mivel a forró és az igazi magyaros gulyás levest kapott a nagyközönség. Volt itt eszem-iszom, vigadalom. Na a tombola sem maradhatott el, sok-sok értékes ajándék talált új gazdára.

A mai nap sikeréhez sok-sok kéz hozzájárult volt aki szervezésnél, tombola osztásnál serénykedett, minden kézre, észre szükség van ahhoz, hogy a rendezvény felejthetetlenné váljon.

Köszönjük a szervezőknek, a támogatóknak és a résztvevőknek is, hogy mindehhez hozzájárultak.

?Repkednek a fogyatékos megbélyegzések a világban. Pedig, azt gondolom, hogy mindenki az?.Valakiben jobban látszik, más egy tökéletes álarc mögé rejti?.

/ Hozleiter Fanny/

Hegyi Ilona